Az MKE Elnöksége szomorúan emlékezik az elhunyt Dr. Seregi Györgyre, egyesületünk tiszteletbeli elnökére

kepsgyIn memoriam Dr. Seregi György – 2015 november

 

Dr. Seregi György Széchenyi-díjas okleveles mérnöktől, Magyar Könnyűszerkezetes Egyesület tiszteletbeli elnökétől, a MAGÉSZ tiszteletbeli tagjától búcsúzunk. 

Budapesten született 1927. október 26-án. 1946-ban érettségizett a Budapesti Eötvös József gimnáziumban, majd a BME Mérnöki Karán folytatta tanulmányait és 1950-ben szerzett okleveles mérnök diplomát.

Első munkahelye a Haditechnikai Intézet volt, ahol 1950–56 között mint tudományos munkatárs dolgozott.

Ezután 1957–70-ig az Alumíniumipari Tervező és Kutató Intézetben először fejlesztő-tervező mérnökként majd főosztályvezetőként a magasépítésben használatos teherviselő alumíniumszerkezetek fejlesztésével foglalkozott. Munkatársaival kidolgozta az anyagtakarékos lemezszerkezetű önhordó dongahéjak családját, mely 12–40 méter fesztávolságig volt jól alkalmazható. Ebből került továbbfejlesztésre az „Alu-donga” építési rendszer, melyből több százezer négyzetméter csarnok épült az 1970-es, 80-as években. Nagy fesztávolságú változatából számos sportcsarnok, fedett teniszstadion épült az országban (Székesfehérvár, Ajka, Salgótarján). Ezek közül is különleges a budapesti Komjádi uszoda 40 m fesztávú szétnyitható alumínium tetőszerkezete, melyet Dr. Fernezelyi Sándorral együtt tervezett, és a maga nemében egyedülálló a világon.

Az önhordó panelekből összeállítható első hazai, teljesen előregyártott könnyűszerkezetes építési rendszer, a HUNGALU kidolgozása is a nevéhez fűződik, a rendszer hazai és külföldi szabadalmat kapott.

Az irányításával létrejött közel száz fejlesztés közül szintén különlegesség az első alumínium héjszerkezetű kikötőhíd, mely a Vigadó téren 40 éve üzemel.

1970–85 között a „Fémmunkás” Vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese. Irányításával dolgozzák ki, és a székesfehérvári gyárban gyártják az első hazai többfunkciójú nyílászáró családot és a bordás rendszerű függönyfalakat (SOPRON-típus), valamint az energiatakarékossági program keretében a hőhídmentes nyílászáró- és függönyfalrendszert, a SOPRON-H-t, mely 1982-ben BNV Nagydíjat kap. Budapesten és a régióban több száz épület készült alumínium függönyfallal.

Iránymutatásai szerint Balkányban új gyárat építenek az anyagtakarékos hideghengerlési technológia bevezetésére. Kifejlesztik az 1 mm vastag horganyzott acélszalagból hengerléssel készülő nyílászáró családot.

Nemcsak alumínium, hanem teherviselő acélszerkezetekkel is sokat foglalkozott. A könnyűszerkezetes FÉM-TIP csarnoképítési rendszer fejlesztésében is irányító szerepet töltött be. Az 1970-es, 80-as években ezt a csarnokrendszert exportáltuk a legnagyobb volumenben az észak-afrikai országokba és a Szovjetunióba.

Nyugalomba vonulása után 1986–96-ig ismét rajztábla mögé ül és a Ferplan Kft-nél mint statikus irányító tervező acél-alu üvegtetők, üvegfalak tervezését végzi külföldi rendszerek hazai bevezetésével. Az első hazai automata árnyékolással, szellőzéssel és tűzvédelemmel ellátott üvegtetőt tervezi a BB. Honvéd utcai székházában.

Egész élete során széleskörű szakmai-közéleti tevékenységet folytatott. Számos szakmai szervezetnek volt tagja, részt vett elnökségének, vezető szerveinek munkájában (ÉTE, EUROPREFAB, MÉASZ, Magyar Mérnöki Kamara). A MAGÉSZ-nek tagja, 1998–2007 között az Etikai Bizottság elnöke, majd tiszteletbeli tagja.

A könnyűszerkezetek iránti olthatatlan vonzalmának megtestesülése a Magyar Könnyűszerkezetes Egyesület (a MÉASZ 1997-ben létrejött Fémszerkezeti Tagozatából 2004-ben alakult), melynek létrehozója, azóta az egyesületi élet fő hajtómotorja volt, kezdettől fogva elnökként, majd 2013-tól tiszteletbeli elnöki pozícióban. Ez idő alatt 18 Fémszerkezeti Konferenciát szervezett.

Nagy átéléssel és meggyőző erővel tudta ismereteit átadni, mindig élvezettel tanított. A BME Magasépítési, Acélszerkezeti és Építőanyagok Tanszékein részt vett az egyetemi oktatásban. Tevékenységét a Művelődésügyi Minisztérium „címzetes egyetemi docens” (1981) kinevezéssel ismerte el. A Könnyűszerkezetes Akadémián mindig élvezettel hallgattuk hozzászólásait, rövid kiselőadásait.

Fáradhatatlanul írt, publikált. A fém épületszerkezetek szinte összes területét hét szakkönyvben és három évkönyvben dolgozta fel. Építéssel foglalkozó szakmai folyóiratokban több mint száz szakcikket irt, konferenciákon számos előadást tartott. Mérnök létére irodalmi értékű műveket is alkotott. A Margit-híd történetét és felújítását mérnöki szemmel, de személyes élményekkel kibővítve két könyvében, a Margit híd 18712010 és a Margit híd 18712013 című második, bővített kiadásban írta meg. Naplójegyzetei 2005-ben A mi Dunakanyarunk, 2007-ben a FESZÜLTSÉG, 2009-ben A FESZÜLTSÉG FOKOZÓDIK címmel jelentek meg.

Élete során számos hivatalos elismerésben részesült:

1979 Kiváló Feltaláló arany fokozatot kapott tíz találmányáért

1986 Eötvös Loránd díj szakmai munkájáért

2002 ÉTE Érdemérem

2003 Széchenyi-díj

2007 Mérnök Újságíró Díj

Október 16-án, az általa szervezett 18. Fémszerkezeti konferencián lelkesen beszélt arról, hogy már vannak elképzelései a következő konferencia témájáról, a meghívandó előadókról. Érdeklődéssel várta a Könnyűszerkezetes Akadémia ezévi őszi rendezvényét, amelyen november 6-án sajnos már nem tudott részt venni.

Gyuri bácsi, fáradhatatlan közreműködésed nélkül nagyon nehéz dolgunk lesz, de igyekszünk úgy folytatni, hogy Te is büszke lehessél rá…

Dr. Horváth László, az MKE elnöke.

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.