Évzáró rendezvény 2014

 

December 11-én zártuk az évet Dunaújvárosban az ISD Dunaferr Zrt-nél. Csernák Imre és kollégája, Sütő Szabolcs körbevezették a jelenlévőket a gyártósorok között, majd Sütő Szabolcstól részletes előadást hallgathattunk meg a cég tevékenységi köreiről. Köszönjük a vendéglátást!

 

 

ISD Korporáció

Donbass Ipari Szövetség Korporáció

 

Az 1995-ben, Donyeckben (Ukrajna) alapított ISD Korporáció az egyik legnagyobb transznacionális vállalat, mely kulcspozíciót tölt be a közép- és kelet-európai régió acélgyártásában. A vállalati központ Donyeckben, Ukrajnában található.

Évi 10 millió tonnát is elérő acélgyártó kapacitásával az ISD Korporáció az egyetlen ukrán vállalat a világ 40 legnagyobb kohászati vállalatai között.

A Donbass Ipari Szövetség által vezetett konzorcium 2004. szeptember 30-án privatizálta a DUNAFERR Társaságcsoportot.

Az ISD nemzetközi csapatához több mint 40 ezer dolgozó tartozik.

Az értékesítések az egész világon szerteágazó képviseleti hálózattal rendelkező legnagyobb nemzetközi fémkereskedő cégen, a Duferco-n keresztül valósulnak meg. Az OAO „Ukrainszkaja gorno-metallurgicseskaja kompanyia”-val (Ukrán Bányászati-Kohászati Társaság) ill. az OOO „Russzkaja gorno-metallurgicseskaja kompania”-val (Orosz Bányászati Kohászati Társaság) kötött stratégiai partnerkapcsolatai lehetővé teszik számára, hogy Ukrajnában és a FÁK-országokban is kereskedelmi tevékenységet végezzen.

A dunaújvárosi székhelyű ISD DUNAFERR társaságcsoport Magyarország egyik legnagyobb ipari termelő vállalata. A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő cégcsoport tevékenységének középpontjában a vevőközpontú termelés, versenyképes acéltermékek gyártása, minőség- és környezettudatos munkavégzés, egészséges és biztonságos munkakörnyezet megteremtése áll.

Az ISD DUNAFERR által gyártott melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, horganyzott szalagokat és táblalemezeket, valamint nyitott és zárt hidegen hajlított idomacélokat elsősorban gépipari, járműipari, építőipari termékek gyártásához, acélszerkezetek, háztartási berendezések és egyéb alkatrészek előállításához használják fel.

A társaságcsoport árbevételének jelentős részét külpiacokon realizálja, legfontosabb partnerei Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Olaszország.

 

Hidegen hajlított idomacélok gyártása – Profilok

A hidegen hajlított idomacélok, közismertebb nevükön profilok, elterjedésének fő oka, hogy a melegen hengerelt idomcélokhoz képest kisebb egységnyi tömeg magasabb szilárdsággal párosul.

A profilgyártás az ISD DUNAFERR területén 1964-ben egy nyitott és egy zárt szelvényű idomacélok előállítására alkalmas gyártósor telepítésével kezdődött.

Jelenleg a Lemezalakítómű termelőbázisát három daruzott csarnokban, 15000 m2 alapterületen, 2 db nyitott és 4 db zárt profilgyártó sor adja. Ezzel a kapacitással mintegy 180 ezer tonna hidegen hajlított idomacél gyártására van mód.

A profilgyártáshoz szükséges alapanyagot az ISD DUNAFERR Társaságcsoporton belüli társaságok biztosítják. Az összes feldolgozandó alapanyag 75%-ánál a technológiai folyamatba illesztett saját szalaghasító sor teszi lehetővé a gyártósorok rugalmas kiszolgálását.

Az általánosan használt és acélszerkezeti rendeltetésű nyitott és zárt szelvényű idomacél termékeken kívül külön vevői igények alapján jelenleg sokféle egyedi felhasználású idomacél is szerepel a termékskálán.

A hidegen hajlított idomacélok gyártásának elve: az előírt kiterített méretre hasított acélszalagból egymás mögé telepített állványokba szerelt görgőpárokkal nyitott, vagy a hajlított szalag két szélének nagyfrekvenciás indukciós eljárással történő összehegesztésével zárt szelvényű idomacélt lehet előállítani.

 

 

Ennek megfelelően a profilgyártás technológiai folyamata a következő fázisokra osztható:

– hasítás: szélestekercsből az előírt kiterített méretre hasított acélszalag előállítása (75%-ban saját, 25%-ban DUTRADE SSC által végzett tevékenység);

– csévélés: megtörténik az acélszalag-tekercsek végeinek összehegesztése, vízszintes, ún. spiráltárolóba történő felcsévélése a folyamatos gyártás érdekében (zárt szelvényű idomacélok esetében);

– alakítás: 7-9 állványban átvezetve az acélszalag – az állványokban lévő alakos palástfelületű görgők hatására – a kívánt alakot veszi fel;

– nagyfrekvenciás hegesztés: zárt szelvényű idomacélok gyártásakor a hajlított szalag két szélének összehegesztése   nagyfrekvenciás indukciós eljárással;

– kalibrálás: zárt szelvényű idomacélok végleges alakjának és méretének kialakítása 4-5 állványban;

– darabolás: repülőfűrésszel 5-12 m szálhosszúságra;

– kikészítés: idomacélszálak kötegelése, azonosítóval történő ellátása.

Web:

http://www.dunaferr.hu/hu/termeles/technologia/hidegen-hajlitott-idomacelok-gyartasa-profilgyarisd_dunaferr_logotas-profilok